Cucun koti
Frettitietoa

Mikä ihmeen fretti?

Onko fretti aivan uusi tuttavuus? Eipä hätää, kerromme, mikä se on ja miksi siitä on tulossa suosittu lemmikkieläin Suomessakin sen valloitettua ensin monet muut maat, mm. Jenkit ja Ruotsin.

2.jpg

Fretti on siis näätäeläin, joka on vuosien saatossa jalostettu lemmikiksi. Sen tieteellinen nimi on Mustela putorius furo ja sen lähisukulaisiin kuuluvat monet Suomessakin villinä elävät näätäeläimet, kuten hilleri, kärppä, lumikko, näätä, minkki. Monet luulevat myös frettiä villieläimiksi, mutta tosiasiassa fretti on jo yli kahdentuhannen vuoden ajan ollut kesytetty koti- ja metsästyseläin.

Fretti kesytettiin alunperin kanien ja pienten jyrsijöiden pyytäjäksi ja sitä kautta siitä on muodostunut suosittu lemmikkieläin. Fretin luontaiset metsästyskyvyt ovat tosin hävinneet vuosien jalostustyön jälkeen lähes olemattomiin ja niinpä siitä onkin muodostunut mukava ja leppoisa ihmisen lemmikkieläin.

Fretti ei siis ole villieläin, se ei ole turkiseläin eikä se sovi häkkieläimeksi. Fretti on siinä mielessä vaativa lemmikki, että suoraan sanottuna sen ottaminen vaatii ihmiseltä jonkinlaisen elämänmuutoksen, sillä fretti on otettava huomioon ainakin kodin sisustuksessa ja omissa menoissaan. Fretti on hyvin seurallinen eläin ja vaatii omistajaltaan paljon huomiota; ellet pysty sitä tarjoamaan, se tylsistyy ja keksii pian muita keinoja viihdyttää itseään...eivätkä ne keinot ole kaikki ihmiselle mieluisia. Paras keino saada yksi fretti viihtymään on ottaa sille kaveri, tai kaksi, kuten meillä kävi, kun Cucu sai Ponchon ja Piikun kämppiksikseen. Silti fretti hakeutuu myös ihmisen seuraan ja tarvitsee omistajaansa leikkikaverikseen.

Suomessa on vielä laillista pitää frettiä häkissä, mutta toivottavasti jossain vaiheessa meilläkin lainsäädäntö muuttuu, kuten Ruotsissa kävi, ja frettien häkissä pitäminen tehdään lain mukaan mahdottomaksi. Meillä fretit ovat eläneet omassa huoneessaan, tällä hetkellä Piiku elelee yksin noin 13 neliön kokoisessa makuuhuoneessa, joka on sisustettu frettiystävälliseksi. Piiku on huoneessa luonnollisesti aina vapaana, vaikka sillä onkin myös häkki käytettävänään. Isäntäväen ollessa kotona Piikulla on luonnollisesti lähes koko kämppä temmellyskenttänään, omassa huoneessaan Piiku viettää yöt ja arkisin noin 8-10 tuntia, kun olemme töissä.
 
 

Kenelle fretti sitten sopii lemmikiksi? Aikuiselle ihmiselle, joka kaipaa lemmikkiä, jonka kanssa touhuta ja vaikka ulkoilla, mutta ei pysty ottamaan esim. kissaa tai koiraa, eivätkä pienet jyrsijät, kuten hamsterit ja marsut, riitä. Fretti on melko arvokas lemmikki, sen kokonaiskustannukset saattavat ensimmäisenä vuonna nousta satoihin euroihin, joten sen ottaminen vaatii harkintaa. En suosittelisi frettiä pienten lasten lemmikiksi, sillä sen hoito ja kodin tekeminen frettiturvalliseksi on aikaa vievää puuhaa ja uteliaana sekä vikkelänä näätäeläimenä fretti on altis tapaturmille ja katoamisille.

Fretti soveltuu hyvin myös kerrostaloihin ja kaupunkilemmikiksi, sillä se on melko siisti (lukuunottamatta muutamia hiekkalaatikon ohituksia), hiljainen eikä takuulla häiritse naapureita. Sen voi viedä kävelyille kuten koirankin vaikka joka päivä, jos sen opettaa kulkemaan valjaissa. Ulkoilu onnistuu niin kesällä kuin talvellakin, pakkasrajat huomioon ottaen.
 
Fretti on hyvin seurallinen ja leikkisä eläin, joka kaipaa seuraa ja aktiviteetteja. Huolimatta siitä, että fretti saattaa nukkua jopa 15-20 tuntia vuorokaudessa, se on silti aktiivinen ja sen kanssa tulee touhuta joka päivä. Jos tähän ei ole valmis, kannattaa harkita fretin hankkimista uudelleen. Käytökseltään frettiä voisi karkeasti verrata esimerkiksi kissan- ja koiranpennun yhdistelmään; tästä voi ainakin päätellä, että tylsää ei fretin omistajan elämä tule olemaan.
 
Mistä frettejä sitten saa? Suosittelen hankkimaan fretin luotettavalta kasvattajalta, jolla on pidempi kokemus frettien kasvattamisesta ja hoitamisesta. Frettien ystävät ry:llä on lista kasvattajista, joiden toimiin olemme olleet tyytyväisiä. Hyvän kasvattajan tunnistat mm. siitä, että häntä kiinnostaa pennuissa muukin, kuin taloudellinen hyöty. Vastuullinen kasvattaja ei myöskään koskaan anna frettejään eläinkauppaan edelleenmyytäviksi. Hyvä kasvattaja kertoo ostajaehdokkaalle freteistä niin hyvät kuin huonotkin puolet, antaa mukaan kirjallista materiaalia, neuvoo hoidossa ja on valmis tukemaan uutta omistajaa myös jatkossa.
 
Lisää frettitietoa löydät Frettinetistä, kannattaa myös lukaista Frettien ystävät ry:n julkaisema Fretti-info, jonka löydät PDF-muodossa Frettinetin etusivulta.

5.jpg

Frettifaktaa!

Fretti on näätäeläin. Se ei ole häkkieläin, eikä myöskään villi. Alunperin se kesytettiin piennisäkkäiden metsästystä varten.

Fretti voi elää 6-10-vuotiaaksi.

Frettejä on Suomessa arviolta 1000-1500.
 
Fretin voi hankkia luotettavalta kasvattajalta, en suosittele eläinkauppoja. Kasvattajalistan löydät Frettinetistä!

Fretti on lihansyöjä ja sille on olemassa ihan omia frettien kuivaruokia, joita saa hyvinvarustetuista eläinkaupoista.
 
Fretti käyttää hiekkalaatikkoa, mutta harva fretti on 100% laatikkovarma.
 
Fretin asuinympäristön tulee olla frettiturvallinen!

Fretin sukulaisia ovat mm. kärppä, hilleri ja minkki.
 
Haluatko tietää enemmän? Surffaa Frettinettiin ja tule keskustelemaan vilkkaalle foorumillemme!

Home | Frettitietoa | Omat fretit | Frettikuvia | Minä itte | Linkit | In English